Een historisch verhaal tijdens een festival of op school ter ondersteuning van geschiedenislessen of gewoon voor de leuke historische dag. Wij komen onze verhalen graag vertellen. Wij verdiepen ons in de geschiedenis en schrijven eigen verhalen. Zo geven we er onze eigen twist aan. Kortom Geschiedenis met een twist.

We zijn in te huren voor festivals, scholen, evenementen. Dag/tijd en onkostenvergoeding in overleg. Voor meer informatie: Ingrid Bartels en Andrea Roosen, bijtantedoor @ gmail.com

Voorbeelden van verhalen:

De wachtende wachters

Een verhaal over twee wachters die tijdens hun dienst in de Hoofdwacht kletsen over wat ze hebben meegemaakt. Het verhaal speelt rond 1800. Met een twist naar het heden om een aantal dingen te kunnen verduidelijke

2017: Verhalenfestival Haarlem

Haarlems Beleg
Twee vrouwen vertellen hun dagelijkse beslommeringen tijdens het beleg van Haarlem (1572/1573).  Over de Kenau, de kinderen , de geuzen en de Spanjaarden, de belegering en alle gevolgen voor het dagelijks leven.

2018: Verhalenfestival Haarlem
2019: Verhalenfestival Ruïne van Brederode.
2019: Val van Haarlem, Hoofdwacht
2023: 36ste Eenakterfestival, Veekingtheater, IJmuiden

Haarlems wit
Een verhaal over de blekerijen rond Haarlem.  Terwijl twee vrouwen lussen aan de lakens maken,  hoor je alle ins en outs van het leven op een blekerij in Overveen.  Hoe het landschap gebruikt werd en seizoensarbeiders goed geld konden verdienen.  En waarom Haarlems wit, Haarlems wit heette.
Dit verhaal kunnen we aanvullen met
– een echte smartlap over een meisje op de blekerij
– kinderlied met bewegingen/dans over het werk op de blekerij
2019:  Schoolbezoek , Overveen. groep 1-8

Ridder Koen en de Jonkvrouwen
Ridder Koen komt terug uit Damiate en wil graag trouwen. Twee werksters ontdekken in de kamer van de jonkvrouw een kist met mooie kleding. Zij verkleden zich als jonkvrouwen. Zal Ridder Koen geloven dat ze de echt jonkvrouwen zijn en met een van deze werksters trouwen?

2017: Schoolbezoek, Haarlem,  groep 1-8
2018: Schoolbezoek, Nieuw Vennep. groep 1-5
2019: Verhalenfestival Ruïne van Brederode.
2020: Gluren bij de buren, Hoofdwacht

De reünie van Oom Gips

Een waargebeurd familie verhaal over een Haarlemse ontdekking die we nu nog steeds gebruiken.  Binnen de familie wordt het verhaal doorgegeven aan de nieuwe generatie.

2019: Verhalenfestival Haarlem.

Het lijk in het Spaarne
1631. Jans  komt overstuur bij Aagje in de Hoofdwacht. Ze zag een lijk in het Spaarne. De knecht  gedraagt zich verdacht en wordt gelijk beschuldigd. Maar waarvan eigenlijk? Ook dit verhaal heeft weer een verrassende twist. 

2021: Gluren bij de buren, tuineditie. Museum Haarlem

Ridder Koen en de Haarlemse muggen
Ridder Koen is de stadsheld van Haarlem. nu hij niet meer op kruistocht hoeft , verveelt hij zich. Ondertussen hebben de Haarlemmers last van een muggenplaag . Ridder Koen wordt gevraagd om hier iets tegen te doen.

Gaat het hem lukken? kom en luister

2022: Verhalenfestival Haarlem. Hoofdwacht.